Reuma
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Het bewegingsapparaat bestaat uit de gewrichten, spieren, kapsels en banden en het zorgt ervoor dat het lichaam kan bewegen. Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook de organen betrokken.
Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Er zijn kinderen met een vorm van reuma. Een op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. En elke dag komen er 700 mensen bij.
Ruim 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid door hun reuma. Bij de meeste vormen van reuma zijn de klachten goed te behandelen. Maar reuma zelf is nog niet te genezen. Vaak is reuma onzichtbaar. Het is aan de buitenkant niet te zien.
Soorten reuma
- Artrose, met name de poli-artrose
- Ontstekingsreuma zoals reumatische artritis
- Jicht
- Weke-delen reuma zoals Reuscalarteritis, Polymyalgia Rheumatica, Polymysitis, etc.
Oorzaken
De oorzaak van de meeste vormen van reuma is nog onbekend. Waarschijnlijk spelen verschillende oorzaken een rol. De meeste reumatische aandoeningen geven heel langdurig klachten. Dan noem je het ‘chronisch’. Met een goede behandeling kunnen de klachten wel verminderen.
Welke klachten heb je bij reuma?
De meeste mensen met reuma hebben last van:
- pijn
- stijfheid in gewrichten of spieren
- vermoeidheid
- moeite met bewegen
Heb je last van gewrichtsontstekingen, dan worden je gewrichten dik en warm.
Veel mensen met reuma hebben last van beperkingen in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld bij lang staan, (trap)lopen of het huishouden doen.
Reuma verloopt vaak wisselend: de ene dag gaat het goed, maar de andere dag niet.
Welke behandelaar:
De collega die hierin is gespecialiseerd:
John is aangesloten bij het Regionale Reumanetwerk Nijmegen e.o. en ReumanetNL.