Heup / Lies
Heup- en liesklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Klachten aan en rondom de heup kunnen bijvoorbeeld komen omdat er artrose in en om het heupgewricht aanwezig is. Het kan ook zijn dat de spieren rondom de heup, bil en lage rug uitstraling geven naar de heup.
Liesklachten komen meer bij sporters voor en dan m.n. bij voetballers.
Heupartrose
Heupartrose gaat vaak samen met de volgende klachten:
- pijn aan de zijkant van de heup of in de lies
- stijfheid, vooral de knie naar de borst toe brengen is beperkt en vaak pijnlijk in de lies. Dit kunt u bijv. merken bij het aantrekken van uw sokken en/of schoenen
- soms kan het ook voorkomen dat u, tijdens het wandelen, door de heup heen zakt
Artrose is er in verschillende gradaties:
- Graad I: Het kraakbeenoppervlak is zacht en de verende eigenschappen zijn verminderd. Een röntgenfoto toont geen afwijkingen.
- Graad II: Er bevinden zich scheurtjes en onregelmatigheden in het oppervlak van het kraakbeen niet verder reikend dan de helft van de oorspronkelijke dikte van het kraakbeen (4 mm). Men noemt dit ook wel kraakbeen fibrillaties. Ook hier toont de röntgenfoto geen afwijkingen van betekenis.
- Graad III: De scheurtjes hebben diepere groeven en vormen losse kraakbeenschollen en reiken tot verder dan de helft van de oorspronkelijke dikte van het kraakbeen. Dit stadium wordt ook welpre-artrose De gewrichtsspleet begint te versmallen en het bot kleurt witter op de röntgenfoto (subchondrale sclerose) als teken van verhoogde druk. De normale rondingen worden hoekiger, röntgenologisch spreekt men van “squarring” van de gewrichtsspleet, ook wel osteofyten of botapposities genaamd. Dit is het stadium dat voorafgaat aan de versmalling van de gewrichtsspleet op een röntgenfoto.
- Graad IV: Het kraakbeen is geheel verdwenen en het onderliggende bot ligt bloot. Dit is artrose,in de volksmond ook bekend als “slijtage”. De gewrichtsspleet is verder versmald op de röntgenfoto en soms zelfs volledig verdwenen. Deze conditie wordt vaak 15 tot 25 jaar na een meniscectomie gezien.
Welke behandelmogelijkheden zijn er?
Mensen met lichte tot matige heupartrose kunnen we goed helpen met:
Manuele therapie
Fysiotherapie
Heeft u ernstige artrose en wordt u daardoor fors beperkt in het uitvoeren van uw dagelijkse werkzaamheden of hobby’s dan is het verstandig om dit met uw huisarts te bespreken.
Nieuwe heup?
Heeft u een operatie ondergaan waarbij er een nieuwe heup is geplaatst? Dan bent u voor de revalidatie na deze operatie aan het juiste adres bij Medical Training Malden. Wij hebben vele jaren ervaring met het revalideren van mensen die een nieuwe heup hebben gekregen.
Medewerkers die hierin zijn gespecialiseerd:
Liesklachten
Liesklachten komen vaak voor bij sporters. Vooral bij jeugdige voetballers die veel voetballen, kan het voorkomen dat zij liesklachten ontwikkelen. Dit kan komen omdat de jeugdige heup nog niet helemaal belastbaar genoeg is en daardoor teveel wordt belast. Ons advies is daarom om bij jeugdige voetballers die vaak trainen en wedstrijden voetballen, regelmatig te (laten) testen. Neem in ieder geval contact met ons op wanneer uw zoon/dochter/pupil gaat klagen over liesklachten en inklemmingsverschijnselen krijgt bij het naar de borst brengen van de knie.
Medewerker die hierin zijn gespecialiseerd: